Jag har bott utomlands två gånger, först i Washington DC där jag studerade kommunikation och affärer samt gjorde min första praktik. Därefter i Bryssel där jag jobbade som au-pair och studerade på distans i Sverige.

Att bo utomlands är en av mina mest lärorika erfarenheter eftersom det tvingat mig att ifrågasätt min vardag. Varje land har sina egna system, möjligheter och kultur (och mycket mer) vilket gör det, i min mening, nästintill omöjligt att bara flytta med min vardag när jag byter land. Och det, det är värt att uppleva, för det get dig möjlighet att ifrågasätta vad som är viktigt.

 1. Du utmanar dig själv att lära känna nya människor 
  För dem flesta innebär ett nytt land att du inte har några vänner, kanske inte heller någon familj i närheten. I brist på trygga relationer kommer du att börja leta nya. Detta leder så klart till massor med nya härliga inslag i livet och det lär du dig massor.
 2. Du kommer måsta utsätta dig för egen tid – du känner ingen i början
  Många jag känner är lite rädda att vara ensam, kanske aldrig har provat äta ute ensam, gå ut på krogen ensam eller gå till ett event ensam. När du inte känner någon kommer du initialt behöva testa dessa saker, och vet du va? Det är inte så farligt eller konsigt, och väldigt befriande när du inser att det är helt ok.
 3. Mat – två val, gamla rätter med ny smak eller nya recept med nya ingredienser
  Jag är defintivt inte världens bästa kock, så någon kanske sätter emot mig på detta. Men spagetti och köttfärsås smakar olika även om du använder samma ingredienser om du lagar den i Belgien eller i Sverige. Tomaterna har mer smak och vatten har en annan komposition. Detta i mitt fall ledde till nya maträtter och ingredienser eftersom jag hade nya förutsättningar.
 4. Du stänger av alla dina ”måsten” elavtal, tidningsprenumeration etc och blir lättare.
  Utan räkningar och andra saker som binder dig till månatliga utgifter blir du friare. Detta både eftersom t.ex. en tv o kanaler gör att du stannar hemma, medan avsaknaden av t.ex. tv kanske tvingar dig ut på stan och hitta på något. Avsaknaden av ”måsten” gör till liv enklare och uppmuntrar dig till att prova nytt.
 5. Ny miljö = Nya vanor & nya rutiner
  Du kommer att skaffa dig nya rutiner och vanor eftersom du är i en annan miljö. Det kan vara små saker, som att jag åt en halv grapefruit till frukost i 6 månader när jag bodde i Washington DC eller något större, som att voluntärarbeta med barn som varit hemlösa en gång i veckan. En ny miljö gör att du hinnar nya saker som du gillar och som gör att du mår bra.
 6. Fräschar upp hjärnan tvingas att prova nytt
  Du utsätter hjärnan för något nytt, vilket gör att du får den att bryta mönster. Jag kommer skriva mer om hjärnan framöver för jag tycker att den är otroligt faschinernade. Men kort; du kommer få massor med nya intryck som du har med dig i all du gör framöver oavsett om det är i relationer, arbete eller din självkännedom.
 7. Nya kulturer, nya sätt att göra saker på
  I USA är det mycket vanligare att man går i kyrkan på söndagar än vad det är i Sverige, så jag följde faktiskt med en gång och trots att jag inte är troende var det en väldigt lärorik upplevelse. ”Kyrkan” var nämligen i en bio och man sjöng gospel, det var lite som att gå på konsert, och helt plötsligt tyckte jag inte att det är lika konstigt att gå i kyrkan på söndag. Se till att prova allt du får möjlighet att prova, det kommer ge till lärorika erfarenheter.
 8. Du uppskattar det du har mer, för de är inte längre självklart
  När mamma och pappa inte finns runt hörnet, och bästa kompisen inte kan komma över närsom helst, då inser man hur mycket man älskar dem. Kalles kaviar blir helt plötsligt en delikatess för att inte tala om svenska köttbullar. Åk förbi Ikea någon gång när ni är utomlands så kommer ni förstå.

Så till alla som funderar över kostnader etc, i valet att bo utomlands. Fokusera på att du får ovärdeliga erfarenheter.

och japp… nu är jag sugen på att flytta igen.

%d bloggare gillar detta: