Öppna landskap, kalendrar fullbokade med möten, inkorgar som svämar över och en mobil där du är nåbar 24/7. Det är inte svårt att bli stressad under dessa förutsättningar. Därför har jag under det senaste året  jobbat med att skapa nya vanor för att stressa ner. Men i rollen konsult med min ståndpunkt att alltid vilja leverera över förväntningarna är det inte alltid det enklaste.

Stegvis har jag börjat skapa nya vanor, som t.ex. att mobilen stannar i kontoret på kvällen, vilket gör att även på morgonen så är det inte längre det första jag tittar på. Jag har börjat veckoplanera mina MIT (most important tasks) för att säkerställa att jag hinner dem under veckan. Och framförallt så har jag börjat sätta som mål att hinna med åtminstone en eller två av mina MITs på morgonen, innan jag går till jobbet.

Nu tar jag det ett steg längre och efter min semester nästa vecka har jag blockat min kalender fram till kl 10 varje morgon. Det ger mig ca 2,5 timme ostörd jobbtid varje morgon, och påverkar mina kunder minimalt. Anledningen till 10 är egentligen ett resultat av egna tester.

Jag behöver 7-8 timmar sömn varje natt och att gå och lägga mig runt 10 fungerar, medan 9 för mig är som en ouppnålig utopi. För att hinna få flow på morgonen behöver jag åtminstone 2h i rad för att känna lugnet att sätta mig ner och fokusera. Oavsett kund och transportsätt behöver jag ca 45 min restid på morgonen, och ca 30-45 minuter till frukost och morgonbestyr. Den matematiken gör att jag behöver mellan 3,5 – 4h på morgonen för att hinna allt jag vill hinna; MIT , morgonbestyr och transport.

Om jag skulle börja 9 istället för 10 och kliver upp 6 så fungerar inte matematiken och om jag vill kliva upp 5 behöver jag lägga mig 9, vilket inte heller fungerar för mig personligen.

Så nu har jag blockat min kalender fram till kl 10 måndag till fredag, för ett lugnare och mer effektivt arbetsliv.

Och ja, det kommer finnas tillfällen där jag måste bryta detta. Men min målsättning är att hålla dem till ett minimum.

Hur optimerar du din morgon?

%d bloggare gillar detta: