Imorse träffade jag Anna Vikström på Nybrogatan 38 för en frukost. Vi pratade nog om webbanalys och konvertering ca 80% av tiden.  Men det blev även en hel del om arbetsmodeller och miljöer, effektivitet och arbetssätt. Och en sak hon sa fastnade ordentligt.

Utmaningen med deadlines är att de inte bestämmer sista möjliga tidpunkt för att göra något, som det är tänkt, utan snarare när det blir gjort.

Eftersom många av oss, inkl jag själv, har för mycket att göra blir förhållandet till deadlines;  just-in-time, dvs precis innan deadline. Och precis det förhållningssättet till deadlines leder till den ovannämnda utmaningen, att deadlinen bestämmer när något blir gjort.

En uppgift blir inte utförd snarast möjligt efter en prioritet, utan den blir gjord i tid till deadline. Kanske styrs även kvaliteten efter detta fenomen.

Funderar jag mer på detta så tänkte jag, är det så att vi sätter deadlines för att de är enklare än att prioritera? Om vi hade varit bra på att prioritera, och med vi så menar jag organisationen eller teamet vi jobbar i till stor del, då kanske vi inte hade behövt deadlines på samma sätt som vi använder dem idag?

Vad tror du? Bör man sätta deadlines eller kan vi jobba efter prioriteringar enbart?

 

%d bloggare gillar detta: