Jag får ofta frågan hur jag hinner allt och hur jag orkar med allt. Tyvärr finns det nog inget enkelt svar på det. Men en sak som jag jobbat väldigt mycket med är att ”hantera energitjuvar”. En energitjuv kan vara väldigt många olika saker, men för mig är vanliga:

  • När jag tycker att jag ligger efter deadline med något (nästan alltid är detta deadlines jag satt upp för mig själv)
  • När jag känner att jag inte riktigt vet hur jag ska lösa ett problem eller en utmaning
  • När jag anser att ett beslut är viktigt, men jag behöver ta det med någon och motparten inte anser att de är lika prioriterat

Energitjuvar är sånt som min hjärna hela tiden loopar tillbaka till och därför får svårt att fokusera. T.ex. just nu är vi i stort behov av att ”hantera” vår bilsituation hemma. Köpa nytt och sälja den gamla? Renovera den gamla? Köpa nytt nytt eller köpa begagnat osv. Detta är ett beslut som både jag och min sambo kommer vara påverkade av men eftersom jag kör bilen 9/10 gånger så är det till största del mitt beslut. Kruxet är dock att han äger vår nuvarande bil.

Denna utmaning kommer således med många vägval; hur långsiktigt ska beslutet vara? hur mycket vill vi lägga på en bil?  hur mycket kommer vi köra närmsta året, vart och hur långt? kommer val av bil påverka hur mycket vi kör? osv. Detta är så klart en beslut vi funderat på ett tag, men eftersom vi skulle behöva köpa nya vinterdäck till vår nuvarande bil och de senast 1 december pga svensk lag, så är beslutet typ allt jag kan tänka på just nu.

Det stressar mig och framförallt gör det mig otroligt ineffektiv, vilket så klart driver på stressen. Om jag ska göra en analys över webbtrafik, så analyserar jag bilbudgeten, om jag ska se över kommunikationen för en kund, funderar jag på för och nackdelar med våra olika val.

Jag borde ha gjort det förut, men det tog mig till igår att förstå vilken energitjuv detta har varit för mig. Så vet ni vad, idag tar jag beslutet, så att jag kan släppa denna energitjuv. Hantera energitjuvarna först, det är inte svårt att veta vad dem är.

%d bloggare gillar detta: