Jag läser just nu två böcker; Peak performance och Rest. Anledningen till att jag läser två är att den ena är en ljudbok och den andra en fysisk bok. Ljudboken läser jag när jag är ute och går bla. och fysiska boken när jag ska sova.

Det gemensamma temat för böckerna är vikten av vila för att kunna prestera, vilket gör dem väldigt intressanta att läsa parallellet. Särskilt eftersom de har olika lösningar på hur man vilar och varför det är så viktigt att vila. Men som Brad & Steve skriver i Peak Performance: Stress + Rest = Growth.  Vilket jag tycker sammanfattar det hela väldigt bra.

Vi lever i en allt mer uppkopplad tillvaro, där utmattningsdepressioner har blivit en folksjukdom och mobiltelefoner en kroppsdel. Trots det premierar vi stress och många, jag själv inkluderat,  skryter ofta om att ha för mycket att göra. Vilket leder till att det är något som eftersträvas. Det är ”dåligt” att ha för lite att göra.

Trots det, är det när vi duschar, diskar eller tar en promenad som de flesta bra idéerna kommer. Men ändå väljer vi att fokusera på att få mer gjort istället för att vila.

Böckerna jag läser visar på hundratals exempel och studier där man konstaterat att vila är helt avgörande för att kunna prestera. Ändå har workaholics, som jag själv, otroligt svårt att ta ledigt en kväll istället för att jobba eftersom det känns som att kommer göra ett sämre jobb eftersom jag inte nyttjar tiden. Min kalender är alltid full och all ”oplanerad” tid går till jobb.

Och det är väl precis just där problemet ligger, i alla fall för mig, hur jag prioriterar min tid. Jag väljer alltid prestation, oavsett vilken; jobb, träning och studier. Där ordningen är typ 98% jobb, 1 % träning och 1% studier. Och andra saker, som att laga mat, städa osv som nödvändigt ont, som jag jobbar hårt på att minimera. Roliga saker som resa, vänner, familj osv, har hamnat på en egen lista ”saker jag planerar in långt fram i tiden då kalendern inte är så full.”

Pinsamt, japp. Men så är det. Så om jag skulle ändra på detta och istället prioritera downtime och fun-time som jag prioriterar prestation skulle jag antaligen få mer gjort på jobbet. Men det är lättare sagt än gjort efter som det tyvärr inte sitter i ryggmärgen.

Därför läser jag dessa böcker för att jag ska att lära mig och iaf förstå att : Stress + Rest = Growth. Jag hoppas att när jag förstår, då kan jag även göra.

  1. Stress + Rest = Growth

Min tolkning av Brad Stulberg & Steve Magness definition av stress är: fokuserat arbete med något utmanande. För en atlet kan det vara en ny nivå, teknik eller ett nytt rekord, för en musiker en låt och för en workaholic ett kundprojekt. De menar att stress är något bra, så länge som det kombineras med vila. För att utveckla dig själv behöver du utmana dig själv och stressa din förmåga, men du behöver vila och återhämta dig för att se riktigt bra resultat.

De har sammanställt studier som visar t.ex. att vuxna elit atleter kan öka deras prestationsförmåga avsevärt genom att sova 10 timmar istället för 8 timmar per natt. Samt att managementkonsulter kan leverera bättre resultat på färre timmar genom att ta ledigt en dag i veckan eller bara en kväll i veckan.

Kontentan är att genom att kombinera stress och vila så får du bäst resultat.

  1. Se vila som en del av träningen (typ ett träningspass)

Både atleter och managementkonsulter (iaf det flesta) är vana att stressa sin förmåga, det är vardag. Det svåra, det är att vila. Att se en vilodag som en del av träningen, ett aktivt val, inte något passivt man gör mellan passen. En atlet i boken sa t.ex. att vila är mitt jobbigaste pass.

Och när det kom till managementkonsulter såg man det som ett hinder för karriären att behöva vara med en studie som krävde vila.

För den här typen av prestationsinriktade människor tror jag att man måste vända på det och som de skriver: se vila som ett träningspass. Då blir det, kanske, enklare att motivera och förstå varför du behöver göra det.

  1. 10 timmar istället för 8 timmar, förbättrade resultet hos Elite atleter

I USA sover man i snitt, 6,8 h per natt trots att de rekommenderade är runt 8. När du sover jobbar din hjärna på att kartlägga, kategorisera och bearbeta det du varit med om under dagen. Du växer medan du sover, därför är det viktigt att sova.

Personligen har jag räknat ut att jag behöver minst 35 timmar sömn mellan söndag och fredag. Det betyder också att om jag sover lite en natt pga att jag behöver upp tidigare än vanligt eller är vaken längre än jag brukar, så ser jag direkt till att ta igen det. Detta är nog den enda punkten som jag är bra på när det kommer till vila, men det är också för det är den som är mest uppenbar för mig att jag inte fungerar om jag inte gör.

Sover jag inte, vet jag att jag kommer prestera sämre. Därför prioriterar jag alltid sömn.

  1. En powernap kan ge dig två arbetsdagar i en

Detta är svårt för dem som jobbar i ett kontorslandskap, men efter jag läst kapitlet Nap boken Rest blev jag lite mer taggad på att prova. Istället för att gå och ta en kaffe, lägg armarna över skrivbordet och somna i 20 minuter eller när jag jobbar hemma gå och lägga mig på soffan.

Jag är mer övertygad om att de handlar om att bara våga göra det. Många arbetsplatser har ju vilorum och min tro är att dessa inte nyttjas särskilt ofta eftersom, iaf i mina ögon har det varit något man nyttjar i nödfall om man t.ex. blivit sjuk på jobbet. Men varför inte gå dit, ställa timern på 20 minuter och ta en powernap?

Om du läst på om rutiner, så bör det även gå att skapa en que för att kunna ta en powernap.

I boken Rest hade visa tagit de så långt så att de tog en längre powernap mitt på dagen och kunde på så sätt få in två arbetsdagar under en dag. t.ex. 6 timmar före powernap och 6 timmar efter. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om det. Men det är en intressant tanke för att förstå värdet av en powernap.


All vila handlar dock inte om att sova, utan lite som jag var inne på kan man vila genom att umgås med vänner eller diska. Så inom kort ska jag skriva en lista på alla sätt jag läst att du kan vila i vardagen och de som jag kommit på själv.

Men nu ska jag vila.

%d bloggare gillar detta: